Bu durumda yorum yapmanın fikir yürütmenin hiçbir faydasının olmayacağı düşüncesiyle bu konulara noktalı virgül koymaya karar verdim…
Diğer yandan görevimizin yazı yazmak olduğu bilincinden hareketle tarafsız, iyi niyetli düşünen kişilerin düşüncelerini aktarmadan geçemeyeceğimin de farkına vardım.
Bu düşünceden hareketle bugünkü yazımda sizlere, önem verdiğim düşünce sahibi kişilerin düşüncelerini sizlerle paylaşmaya karar verdim.
ÖMER ADAL: “Kaos yükleniliyor”
“Yaşanan gelişmelerden üzüntü duyuyorum çünkü herkesin amacı KTFF’nin önünün açılması daha iyi yerlere gelmesi” diyen KTFF eski Başkanı Ömer Adal, bunu yaparken federasyonla devletin işbirliği içinde bu çalışmaları götürmesi gerektiğini dile getirdi.
Adal sözlerine şöyle devam etti; “Ancak gördüğüm kadarıyla en azından hükümetin bir kanadıyla bir uyuşmazlık var. Futbol Federasyonu açısından dışa açılmanın tek çıkar yolu KOP’a üyelikten geçer. Geçmişte ben de çok çalışmalar yaptım belli bir yere kadar geldik. Ancak bunu devlete rağmen yapmak mümkün değil. Gördüğüm kadarıyla üye olmak için önce tüzük değişiklikleri yapılması lazım. Bunların da bakanlar kurulundan geçmesi lazım. O noktada da gene iş siyasilerin kararına kalacak.
KUDRET AKAY: Sorun eşitsizlik.
Ülkemizin ünlü bilim adamlarından Kudret Akay’ın konuya bakışı ise şöyle:
“Kıbrıs’ta futbolun birleşmesiyle ilgili bir sorunum yok. Sorunum eşitlikle ilgili. Eşit olmayan bir şeyi eşit diye göstermek doğru değildir.
Keşke ortak bir lig kurabilsek! KOP, maalesef KTFF aracılığıyla KKTC’de futbolu denetleyen bir kurum haline gelmektedir. AB Kıbrıs Cumhuriyetinin kuzeyde etkisi yoktur derken, KTFF, KOP’a tüm Kıbrıs üzerinde, KKTC coğrafyası da dâhil olmak üzere etkili olma yetkisi vermiştir. Anlaşmanın problemlerinden bir tanesi budur. Bunun ise görüşme masasına etkisi vardır. KTFF’nun KOP’u tüm Kıbrıs üzerinde yetkili kurum olarak görmesi bir kez kabul edilmiş olursa, masada Eroğlu veya her kim olursa olsun bunun aksini savunması güçlenmiş olacaktır.
Güneyden gelen açıklamalar Sertoğlu’nu zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Diğer yandan ilgili bakanlık bazı kararlar vermek durumunda kalacak. Umarım taraflar oturup konuyu bir kez daha görüşürler. Hiçbir devlet sonunda kendi kurumlarının bir başka devlete katılmasına göz yummaz veya “normal” devletler yummaz.
NİYAZİ OKUTAN. “Tam destek veriyorum”
KTFF eski Başkanlarından Niyazi Okutan, sürece tam destek verdiğini vurguladıktan sonra şu görüşlere yer verdi:
“Zurih’te imzalanan geçici metinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunduğu andan itibaren bu yapılan anlaşma geçersiz sayılır, istenildiği anda tek taraflı olarak vazgeçilebilir. Bu anlaşmayı geçici olarak çocuklarımızın gençlerimizin önünü açmak için atılmış bir adım olarak görüyorum…