Başkan Keser: “Bırdlıfe İnternatıonal’ın önlem planını, biz zaten uyguluyoruz”

DİĞER

KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Erhan Keser, 1. İnce Av Mevsimi kapsamında avlanan üveyik sayısının dünyadaki üveyik popülasyonu üzerinde etkisi bulunmadığını belirtti.

 



Başkan Erhan Keser konuyla ilgili yaptığı açıklamada, federasyon olarak bilim insanları ile yaptıkları araştırma sonucunda bunun resmen ortaya çıktığını açıkladı. “Birdlife International’ın açıkladığı uyarılar, zaten ülkemizde de alınan önlemler arasındadır” diyen Keser, dünyadaki üveyik avcılığı ile ülkemizdeki üveyik avcılığı karşılaştırıldığında, hem avlanan sayı, hem av günü hem de av arazisi olarak dünya avcılığına oranla çok az olduğunun ortaya çıktığını vurguladı. KKTC Avcılık Federasyonu’nun misyonunun sürdürülebilir avcılık olduğunu yineleyen Erhan Keser, bu bağlamda hiçbir zaman sorumluluk almaktan kaçmadıklarını söyledi.

ZOOLOG BEŞİKTAŞ: “DÜNYAYA GÖRE KKTC’DE ÇOK AZ ÜVEYİK AVLANIYOR”

Merkezi Av Komisyonu üyesi, Taşkent Doğa Parkı Hayvan Rehabilitasyon Merkezi Zoologu Mert Beşiktaş da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üveyiğin azalması ile ilgili yaşanan birincil sorunun batı göç yolları üzerinde olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın doğu göç yolunun doğu ayağını oluşturduğunu kaydetti. Üveyiğin sayısının azalmasının en büyük etkeninin 1970’lerden sonra gelişen tarım uygulama sistemleri ve habitat kaybı olduğunu ifade eden Zoolog Mert Beşiktaş, “bununla beraber yapılan hesaplamalar, batı göç yolunda devam eden yüksek avlanma oranlarının (sadece İspanya’da yılda 400 ile 800 bin arası üveyik) artık sürdürülebilir olmadığını göstermektedir” dedi. “Avrupa’da halen toplamda yaklaşık 2-2.5 milyon üveyik avlanmaktadır” diyen Mert Beşiktaş, KKTC’de 2016 yılında avlanan üveyik sayısını 1000-2000 arası olarak tahmin ettiklerini ifade ederek, “KKTC’deki avın dünyadaki üveyik popülasyonu üzerine etkisi bulunmamaktadır” dedi. Mert Beşiktaş, Avrupa Birliği’nin, Afrika ve Asya’daki ülkelerin ayrıca RSPB, Birdlife International, FACE gibi önde gelen kuruluşların da katılımı ile oluşturulan uluslararası 10 yıllık üveyik koruma aksiyon planının 2018 yılı başında yürürlüğe gireceğini açıkladı. Zoolog Beşiktaş, bu planın taslağının kendilerinde olduğunu, üveyiği korumak ve yaşam alanlarını geliştirmek için planda öngörülen çalışmalara şimdiden başladıklarını belirtti. Planın devletlere, sivil toplum örgütlerine, Avcılık Federasyonlarına ve diğer kuruluşlara farklı noktalarda sorumluluk yüklediğini anlatan Beşiktaş, başarının ancak farklı grupların işbirliği içerisinde birbiri ile uyum içerisinde çalışması ile mümkün olabileceğini vurguladı. Bugüne kadar yapılan istişarelerde Avcılık Federasyonu’nun sadece kendine yüklenen sorumluluklarda değil, diğer bazı konularda da pozitif katkı koymaya hazır olduklarını gördüklerini belirten Beşiktaş, bunun memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.